SZAKDOLGOZÓI ÉS SZAKORVOSI ÁT- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSEKKEL NÖVELI A BETEGELLÁTÁS SZÍNVONALÁT ÉS HATÉKONYSÁGÁT A SZIGETVÁRI KÓRHÁZ
(EFOP-1.10.3-17-2017-00020)

Program neve:

SZAKDOLGOZÓI ÉS SZAKORVOSI ÁT- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSEKKEL NÖVELI A BETEGELLÁTÁS SZÍNVONALÁT ÉS HATÉKONYSÁGÁT A SZIGETVÁRI KÓRHÁZ

Projekt azonosító:

EFOP-1.10.3-17-2017-00020

Projekt címe:

A Szigetvári Kórház képzési programjának megvalósítása

Támogató alap:

Európai Szociális Alap

Kedvezményezett neve

Szigetvári Kórház

A szerződött támogatás összege:

176.047.650 Ft

Támogatás mértéke:

100 %

Projekt megvalósítás időtartama:

2018.03.01 - 2020.07.31

A projekt tartalma:

A Szigetvári Kórház betegközpontú fejlesztései keretében megvalósult a 2018. márciusában kezdődő és 2020. júliusáig tartó, "A Szigetvári Kórház képzési programjának megvalósítása" című (EFOP-1.10.3-17-2017-00020 azonosítószámú) projekt, összesen 176 047 650 forint támogatással. A program jóvoltából 51 egészségügyi szakdolgozó át- és továbbképzésével több és még felkészültebb szakember vehet részt a betegek színvonalasabb, hatékonyabb gyógyításában.

Az elmúlt években a Szigetvári Kórház jelentős beruházásokat hajtott végre. Az infrastrukturális fejlesztésekhez illeszkedik a megújult osztályokon a betegek ellátását végző szakszemélyzet továbbképzése. Ennek egyik fő célja a betöltetlen intézményi hiányszakmának minősülő munkakörök arányának csökkenése, továbbá az egészségügyi szakmai tevékenység végzésére jogosító képesítéssel, felkészítéssel rendelkezők arányának növekedése volt.

A több területen is fennálló szakemberhiány megoldását szolgálta az 51 szakdolgozót (egészségügyi gyakorlatvezető, endoszkópos szakasszisztens, felnőtt intenzív szakápoló, geriátriai és krónikusbeteg-szakápoló, műtéti szakasszisztens, műtőssegéd-gipszmester, pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató) érintő magas színvonalú elméleti, valamint a saját intézményben, azaz kórházi környezetben megvalósuló gyakorlati felkészítés.

A képzések mindegyike hozzájárul az egészségügyi ellátás színvonalának növekedéséhez. A több és képzettebb szakember jobban ki tudja venni a részét az egyének megfelelő egészségügyi állapotának megőrzéséből, közvetetten a foglalkoztatás bővítéséből, hiszen a gyógykezeléssel töltött idő jelentősen lerövidülhet, így megvalósulhat a mihamarabbi munkába állás. Az új munkakörök kialakítása és betöltése elősegíti a közfeladatot ellátó szakemberek mobilitását, az elmaradott járásban élők hiányszakmákba történő át-, illetve továbbképzése pedig az érintettek helybentartását is.

Az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatással finanszírozott képzések jóvoltából a kórház dolgozói és az ott megforduló évi hárommillió beteg közvetlenül és közvetetten is élvezheti a fejlesztés kedvező hatásait, javulhat az ellátás színvonala, ami egyértelműen pozitív hatással lesz a kórház mindennapi életére, megítélésére egyaránt.